Met een elektronische onderbreker kan de startmotor van een voertuig geblokkeerd worden. Mechanische onderbrekers daarentegen zijn bijvoorbeeld pook- of stuurslot. Mocht je auto gestolen worden en elders worden geparkeerd, dan kan door gebruik te maken van een onderbreker voorkomen worden dat je auto nog van de plaats komt. Startonderbreking kan uiteraard alleen als de auto stilstaat, anders kunnen wel heel gevaarlijke situaties ontstaan.

audi a6

Vraag nu direct een offerte aan!

gps signaal

Wat is startonderbreking

 

Een elektronische onderbreker is in staat om twee belangrijke elektrische circuits van de auto uit te schakelen. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de brandstofpomp, de startmotor, de injectie of de ontsteking. Je schakelt de functie weer uit door een transponder of een chip in de sleutel van de vierwieler (met een unieke code) te laten ‘communiceren’ met de antennetransponder. Concreet is het inschakelen van de ontsteking voldoende. De nieuwste generatie onderbrekers maken het mogelijk om auto’s die gestolen zijn via GPS en smartphone terug te vinden.

Startonderbreker werking

Verder zijn er ook mechanische startonderbrekers. Het stuur- of pookslot zijn voorbeelden van mechanische onderbrekers. Het stuurslot voorkomt dat de wagen bestuurd kan worden, het pookslot maakt dat geen gebruik gemaakt kan worden van de pook. Vaak is dan een verbinding tussen middenconsole en carrosserie aangelegd. Overigens dienen alle voertuigen die na januari 1998 geregistreerd zijn volgens de wet een elektronische startonderbreking te hebben. Is dit niet het geval en wordt de auto ontvreemd, dan kan het zijn dat de verzekeraar minder geld uitkeert.

SOS knop

Transponder

Elektrische startonderbreking vindt automatisch plaats, zo’n twintig tellen nadat het contact van de auto is afgezet. Als de startonderbreker geactiveerd is, gaat het LED-licht knipperen. Dat knipperen betekent dat er minimaal twee circuits van de auto onderbroken zijn en de auto niet gestart kan worden. Is de transponder weer terug in de buurt van de transponderantenne, dan gaat het LED-licht branden. Start je de wagen vervolgens binnen twintig tellen, dan is de startonderbreker gedeactiveerd. Wacht je langer dan twintig seconden met starten, dan gaat de onderbreker weer in werking. Wil je rijden dan dien je de transponder dus opnieuw zichtbaar te maken aan de antenne. Of anders: dan dient de autosleutel opnieuw in het slot gestoken te worden.

Startonderbreker kopen

Het is logisch dat deze methode alleen toegepast mag worden als een auto stilstaat. Bedenk maar eens wat er zou kunnen gebeuren als je de methode toe zou passen op een rijdende auto. De gevolgen zijn dan echt niet te overzien. Vergewis je dus altijd dat de onderbreking altijd op de goede manier geïnstalleerd wordt. Een elektrische startonderbreker kopen is vaak ook inclusief installatie. De installatie luistert nauw en vergt namelijk specifieke kennis.